Mezőgazdasági gumiabroncsok kiválasztása

A mezőgazdasági gumiabroncsok kiválasztásának fő szempontjai

A fúvatott gumiabroncs a mezőgazdasági erő- és munkagépek egyik legfontosabb szerkezeti eleme, de a gumiabroncs a legdrágább alkatrészek egyike is. Ha a futófelülete elkopik, vagy egyéb okok miatt tönkremegy, cserélni szükséges. Nagy értékről van szó. Fontos, hogy mindenképpen olyan mezőgazdasági gumiabroncs kiválasztására kerüljön sor, amely teljesíti az üzemeltetői elvárásokat .

A kiválasztott mezőgazdasági gumiabroncs feleljen meg a gazdaságosság, a biztonság és a komfort itt felsorolt követelményeinek.

 • A mezőgazdasági gumiabroncsokkal szemben támasztott legfontosabb követelmény a teherbíró képesség, amely a gumiabroncs méretétől, szerkezeti felépítésétől, a belső levegőnyomástól és a haladási  sebességtől függ.
 • Olyan mezőgazdasági gumiabroncs gyártmányokra van szükség, amelyek a biztonságos, kényelmes közúti vontatás mellett a szántóföldön is nagy vonóerő kifejtését teszik lehetővé.
 • mezőgazdasági gumiabroncsokban belső levegőnyomást szántóföldön traktorok esetében 1 bar alatt (0,4-0,8 bar), a kombájnoknál pedig nem több mint 2,0 bar értéken kell tartani.
 • A közúti (szilárd burkolaton való) közlekedésnél azonban a gumiabroncsban a 1,6-1,8 bar a megfelelő érték.

A modern, alacsony profilú radiál mezőgazdasági gumiabroncsokkal szembeni elvárások jelentősen megváltoztak.

 • A traktorokat a szántóföldi munkák mellett mind gyakrabban használják közúti szállításra is. Ezzel a közúti tulajdonságai, mint például a nagyobb haladási sebességre való alkalmasság, a stabil, nyugodt futás, az alacsony zajszint fontossá váltak. Ezek teljesítésére való törekvés azonban semmi esetre sem csökkentheti a szántóföldi tulajdonságokat.
 • A vontatási képesség, a talajkímélés, a megfelelő öntisztító képesség, és nem utolsó sorban a komfort továbbra is fő jellemzője a korszerű mezőgazdasági gumiabroncsoknak,  traktorabroncsoknak.
 • mezőgazdasági gumiabroncs teherbírása főleg az abroncsban lévő levegő mennyiségétől függ, ennek összetevői az abroncs térfogata, valamint a benne lévő levegő nyomása.
 • A belső levegőnyomás jelentős hatással van a talajtömörödés kialakulására..

A traktorteljesítmény növekedésével és a talajkímélés igényével szükségszerűen együtt jár a nagyobb méretű, korszerű traktor gumiabroncsok alkalmazása.

 • A korszerű traktor gumiabroncsok jellemzője a szélesebb futófelület és a kisebb profiltényező. Ma már a normál profilú, standard (80-as) gumiabroncsok helyett a széles (70-es széria), a szuperszéles (60-as széria), és az ultraszéles (50-es széria), alacsony profilú gumiabroncsok bő választéka áll rendelkezésre.
 • Ezek a mezőgazdasági gumiabroncsok nagyobb felfekvő felületük következtében a szántóföldön a nagyobb vonóerő-kifejtés mellett a kisebb talajnyomás kialakulását, s ezzel a káros talajtömörödés csökkenését eredményezik, a közúton pedig nagyobb sebességgel haladhatnak.

Manapság általánosan elterjedt a radiál szerkezetű mezőgazdasági gumiabroncsok alkalmazása

Például a traktorokhoz a Trelleborg TM 2000 és a Vredestein Traxion XXL, míg a kombájnokhoz a Michelin, Cerexbib típusok.

 • A radiál mezőgazdasági abroncsok előnyös tulajdonságai között kell megemlíteni a szélesebb futófelületet, az ezáltal kialakult nagyobb (20%) felfekvő felületet, a magasabb bordák eredményeként létrejövő jobb (25%) kapaszkodóképességetIgen jó az öntisztulásuk, és a lejtős területen jobb oldalstabilitást nyújtanak, kisebb gördülési ellenállásuk következtében üzemanyag-megtakarítás (10%) érhető el velük. Javul a vezetési komfort is (40%). Jobb a kopásállóságuk, ezzel nő az élettartamuk (60%), ami felhasználói szempontból kiemelendő.
 • A megfelelő mezőgazdasági gumiabroncs, elsősorban az erőgépek hajtókerék-gumiabroncsainak kiválasztása fontos szakmai döntés a hatékony üzemeltetés érdekében, mert a következő előnyökkel jár

Az  előnyöket csak akkor tapasztalhatjuk, ha a gumiabroncs belső levegőnyomására, mint kulcstényezőre kellő figyelmet fordítunk.

 • gumiabroncs belső nyomásának állandó ellenőrzése és a körülményekhez szükséges beállítása az üzemeltető rendszeres napi feladata, mert ha ez elmarad, akkor a legmárkásabb gumiabroncs sem fog megfelelni az elvárásoknak.
 • Németországban a gazdálkodók körében készült felmérés azt mutatja, hogy a gyakorlatban  melyek a legfontosabb feltételek egy mezőgazdasági gumiabroncs beszerzésénél.

A mezőgazdasági gumiabroncs feltételei között fő helyen szerepel a vonóerő-kifejtés, a talajkímélés és a kopásállóság.

mezőgazdasági gumiabroncsok felmérésében a vételár azt bizonyítja, hogy a traktorokhoz, a betakarítógépekhez és a munkagépekhez szükséges mezőgazdasági gumiabroncsok kiválasztásánál a korszerűbb, a felsőbb minőségi kategóriába tartozó márkák (mint pl.: Vredestein, Michelin, Goodyear, Trelleborg, Continental, vagy természetesen a Taurus) vásárlását érdemes megfontolni,.

A Reifen Kft munkatársai több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek,

Keressen minket a mezőgazdasági gumiabroncsok vásárlása előtt!

Önnek is segítünk!

Reifen Kft

Nagy Sándor ügyvezető

2800 Tatabánya
Tarjáni út 1.
Hungary

Tel: +36 (34) 312 431
Fax: +36 (34) 324 479
Mobil: +36 (30) 9392 394

Felhasznált források

 • Gumiipari kézikönyv I-II. Főszerkesztő: dr. Bartha Zoltán. Budapest, Taurus-OMIKK, 1988-1989. ISBN 963-592
 • Michelin Gumiabroncs-kalauz